Heeft u 'blok' cartridges? Dan print u te duur!

Cartridges zonder printkop en blokken

Welke printer kunt u nu het beste aanschaffen? Kijk verder dan alleen de aanschafprijs van de printer, maar kijk vooral naar de kosten van de cartridges. In dit artikel gaan wij dus ook hoofdzakelijk in op de cartridges, zodat u mede vanuit hier een goede keuze kunt maken bij het aankopen van een printer.


Inkt op? Bestel voordelig uw cartridges of toners!

Uw voordelen!

Tip 1:
Kies voor cartridges zonder printkop

Het aller belangrijkste is dat u een printer koopt waarbij de printkop is ingebouwd in de printer en de benodigde cartridge dus geen printkop bevat.
Dit heeft met de kosten te maken en dit kunnen wij niet vaak genoeg herhalen!

‘Maar waarom moet ik hier op letten?’ horen we u denken. Nou heel simpel... Als de printkop op de cartridge zit dan is deze veel duurder dan wanneer de printkop al in de printer is ingebouwd.
Te veel betalen is natuurlijk wel het laatste wat u wilt!

Een aantal HP en Canon printers bevatten deze zogeheten blokcartridges met daarop een printkop. Een aantal voorbeelden zijn de:

 • HP 305XL cartridge
 • HP 304XL cartridge
 • HP 301XL cartridge
 • HP 303XL cartridge
 • HP 62XL cartridge

 • Canon PG-540XL zwart
 • Canon CL-541XL kleur
 • Canon PG-545XL zwart
 • Canon CL-546XL kleur


Wat is een printkop?

Een printkop is een essentieel onderdeel in het printproces: de printkop zorgt dat de inkt op het papier wordt afgedrukt. De inkt wordt in hele kleine hoeveelheden via kleine openingen in de printkop geleidelijk op het papier gespoten. Hierdoor is dit stukje techniek een redelijk duur onderdeel omdat het eigenlijk het hart van de printer is.

Als u een printer heeft waarbij de printkop niet in de printer zit ingebouwd, moet de printkop dus wel op de cartridge zitten om überhaupt te kunnen printen.
Iedere keer als u nieuwe cartridges nodig heeft, betaalt u dus ook steeds opnieuw voor een nieuwe printkop.

Wilt u meer informatie over de verschillende printkoppen?
Kijk dan op deze pagina: Wat is een printkop?

Voorbeeld cartridge met printkop

Voorbeeld van een blokcartridge met daarop een printkop.

Alle voor- en nadelen van cartridges met of zonder printkop

Hieronder hebben wij overzichtelijk weergegeven wat de voor- en nadelen zijn van 'blok'cartridges t.o.v. cartridges zonder printkop (zwart + losse kleuren cartridges):

Blokcartridges
(met printkop)

Cartridges
zonder printkop

+ De bijbehorende printer is goedkoop in aanschaf. + De cartridges zijn veel goedkoper
(vooral onze huismerkvariant).
- De cartridges zijn enorm duur. + Wanneer één kleur inkt op is, hoeft u alleen deze kleur te vervangen i.p.v. alle kleuren (de cartridges zijn afzonderlijk te vervangen).
- De drie kleuren cyaan, magenta en geel zijn samengevoegd in één cartridge, waardoor u de gehele cartridge moet vervangen als één kleur op is. + Er zit meer inhoud in de 'losse' inktcartridges.
- Inktniveau wordt niet altijd (goed) weergegeven.
- Blokken zijn vervuilend voor het milieu.


Wat zijn nu echt goedkope cartridges?

Wat veel mensen doen bij de aankoop van een printer, is alleen kijken naar de aanschafprijs van de printer. Ons advies: kijk vooral naar de prijs van de bijbehorende cartridges! Zoals eerder al naar voren kwam is een cartridge met daarop de printkop een stuk duurder dan een cartridge zonder printkop erop.

Hoewel onze huismerk cartridges gemiddeld 80% goedkoper zijn dan het origineel en we ze zo goedkoop mogelijk proberen aan te bieden, zijn ook onze blokcartridges relatief gezien een stuk duurder dan cartridges zonder printkop in ons assortiment.

Om het nog beter in beeld te brengen gaan wij voor u de prijs per milliliter vergelijken van huismerk blokcartridges (met printkop) en huismerk cartridges zonder printkop.
Neem bijvoorbeeld onze zwarte HP 62XL blokcartridge (met printkop) en onze zwarte HP 364XL (zonder printkop).

Voor de 62XL zwart betaalt u €24,95 en krijgt u 20 milliliter inkt.
Dat is €1,25 per milliliter inkt.

Voor de 364XL zwart betaalt u €5,45 en krijgt u 30 milliliter inkt.
Dat is €0,18 per milliliter inkt!
Een besparing van maar liefst 85,6%!

Het verschil tussen de blokcartridge Canon PG-545XL zwart (cartridge met daarop de printkop) en de Canon PGI-570XL zwart (cartridge zonder printkop) is nog groter.

Voor de PG-545 betaalt u €19,95 en krijgt u 15 milliliter inkt.
Dat is €1,33 per milliliter inkt.
Voor de PGI-570XL betaalt u €3,95 en ontvangt u 22,2 milliliter inkt.
Dat is €0,18 per milliliter inkt.
Een besparing van 86,5%!

TIP: Nog meer besparen op cartridges? Kies voor huismerk cartridges in plaats van originele cartridges. De kwaliteit is hetzelfde, maar met ons huismerk bespaart u gemiddeld nog eens 80% ten opzichte van het origineel.

Tip 2:
Denk aan het milieu!

Naast de enorm hoge prijs van een blokcartridge (cartridge met daarop een printkop), is het ook erg nadelig dat de drie kleuren cyaan, magenta en geel bij elkaar in één cartridge zitten. Nu horen we u denken: ‘Hoezo is dit nadelig, het is toch juist handig dat ik maar één cartridge hoef te plaatsen in plaats van de drie kleuren apart?’

Het is een feit dat één kleur in de kleurencartridge eerder op kan gaan dan de andere kleuren. Stel uw kleur cyaan is op... maar er zit nog genoeg magenta en geel in de kleuren cartridge. U zult dan alsnog de gehele cartridge moeten vervangen in plaats van alleen de kleur cyaan. Dit is natuurlijk erg zonde en niet goed voor het milieu. Kies dus altijd voor losse kleurencartridges!

Voorbeeld van losse cartridges zonder printkop

Voorbeeld van losse cartridges zonder printkop in de printer.Conclusie: cartridges zonder printkop zijn goedkoper!

Is uw printer nu wel écht zo voordelig? Let goed op bij de aanschaf van uw printer hoe duur de cartridges zijn! Bevatten de cartridges een printkop dan zijn die veel duurder in de aanschaf dan cartridges zonder printkop! Mocht u dus een nieuwe printer willen aanschaffen, kies dan altijd voor een printer met een ingebouwde printkop. Hierdoor hoeft de printkop niet op de cartridges zelf te zitten waardoor deze cartridges een stuk goedkoper zijn dan blokcartridges (waar de printkop wel op zit). U voorkomt hier ook nog eens mee dat u resterende inkt in de kleurencartridge weggooit.
Blokcartridges hebben alleen maar nadelen ten opzichte van cartridges zonder printkop.

Opzoek naar nog meer tips om goedkoper te kunnen printen? Bekijk ons artikel waarin wij 9 tips geven om te besparen op printkosten.Direct cartridges zonder printkop bestellen? Kies uw merk en bestel uw inkt!

 • Brother
 • Canon
 • Epson
 • HP
 • Kyocera
 • Lexmark
 • OKI
 • Samsung
 • Xeroxma-do: 10:00 - 17:30 uur
vr: 10.00 - 17.00 uur
Neem contact op via telefoon
Telefoon: +31(0)85-0013510

Reactietijd tijdens openingstijden:
Direct contact

Neem contact op via e-mail
E-mail: [email protected]

Reactietijd tijdens openingstijden:
Binnen 4 uur

Neem contact op via chat
Live chat: begin met chatten

Reactietijd tijdens openingstijden:
Binnen 5 minuten

Neem contact op via Whatsapp
WhatsApp: +31(0)85-0013510

Reactietijd tijdens openingstijden:
Binnen 5 minuten

Hulp nodig met onze huismerk Epson cartridges kopen?

9 december 2021
icon-belco-chat